DENİZ ATLARININ ERKEKLERİ Mİ DOĞURUR?

        

          Deniz atları diğer balıklardan çok farklı bir görünüme sahip olsa da ‘kemikli balıklar’ grubuna dahildir.  Sahip oldukları kıvrılabilir kuyruk sayesinde yosunlara tutunup avlanırlar.

          Deniz atlarının dişileri yumurtalarını erkeklerin karın tarafındaki kuluçka torbasına aktarırlar. Eşleşme anında dişi deniz atı erkeğin kesesine yaklaşık 200 adet yumurta bırakır. Bu yumurtalar bırakılırken erkek deniz atının spermleri tarafından döllenir. Yumurtaları alırken ağzı genişleyen kese bu işlem bittiğinde büzülerek eski haline döner.

          Döllenen yumurtalar gelişimlerinin ilk haftalarında erkek bireyin dolaşım sisteminden (kanından) beslenir, oksijen alıp CO2 verirler. Karnındaki embriyolar büyüdükçe erkek deniz atı daha çok yemeye başlar. Gelişimlerinin sonunda kesenin girişi genişler ve yavrular su ortamına bırakılır. Yavruların suya bırakılması aşamasında erkek deniz atı karnını kayalara sürterek işlemi hızlandırmaya çalışır. Sonuçta yavrular keseden tek tek çıkar ve yüzmeye başlarlar.

          Deniz atlarının erkek fertlerinde meydana gelen bu ilginç olay, benzerlikler görülse de tam olarak doğum olarak adlandırılamaz. Çünkü Memeliler sınıfının karakteristik özelliklerinden biri olan doğumda plasenta yapılanması ve yavrunun rahimde gelişimi söz konusudur. Ancak deniz atlarında bunlardan söz etmek mümkün değildir. Ayrıca bu canlılarda, çoğu canlılardan farklı olarak yavru bakımı da görülmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir